Dansa d’agost

De Brian Friel, Direcció de Ferran Utzet

Data
Del dt. 08.03.16 al dg. 01.05.16
Durada
2h 40min
Sinopsi

Dansa d'agost descriu amb tendresa i nostàlgia la vida de cinc germanes solteres d'entre trenta i quaranta anys que viuen juntes al petit poblet de Bally Beg, a la Irlanda de 1936. De les cinc germanes Mundy, l'única que treballa fora de la casa familiar és la més gran, la Kate (Mónica López), que fa de mestra de l'escola de la parròquia. L'Agnes (Nora Navas) treballa des de casa cosint guants, i la Rose (Màrcia Cisteró), que té una lleu disminució psíquica, l'ajuda. La Maggie (Marta Marco) i la Chris (Carlota Olcina) són mestresses de casa. Les cinc són solteres, però la més petita, la Chris, té un fill de cinc anys, en Michael (Albert Triola) amb en Gerry Evans (Oscar Muñoz), un encantador rodamón. En Gerry mai s'ha ocupat del seu fill, i són la mare i les seves germanes les qui s'han encarregat d'educar-lo. L'obra, dividida en dos actes, està ubicada al mes d'agost de 1936, i és el propi Michael qui s'encarrega d'explicar al públic, molts anys després, els records que conserva d'aquella època: el pare Jack (Ramon Vila), el germà gran, que s'havia passat la vida fent de missioner a l'Àfrica, havia hagut de tornar a Bally Beg per malaltia i s'estava a casa, explicant les seves increïbles experiències a Uganda. El Gerry, el seu pare, va anunciar que se n'aniria a Espanya a lluitar amb les Brigades Internacionals. Una ràdio Marconi va arribar a la llar i va fer embogir totes les germanes. Records, memòries d'un mes d'agost que va veure com l'harmonia de la llar de les germanes Mundy s'esfondrava.

Fitxa artística

De
Brian Friel
Traducció
Ferran Utzet
Direcció
Ferran Utzet

Amb
Màrcia Cisteró
Mónica López

Marta Marco
Òscar Muñoz
Nora Navas

Carlota Olcina
Albert Triola
Ramon Vila

Escenografia
Sebastià Brosa i Elisenda Pérez Tapias
Vestuari
Annita Ribera
Il·luminació
Guillem Gelabert
Regidor
Marc Serra

Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

Quina responsabilitat, muntar una obra tan emblemàtica a casa nostra com Dansa d'Agost! I alhora, quina il·lusió, enfrontar-se a un text tan ric en matisos i en emoció, tan destre en la difícil tasca de capturar «un tros de vida». I quin honor, poder-ho fer amb aquest equip de formidables actors i actrius que s'han animat a participar en aquest projecte! I finalment... quina sort, poder-ho fer a casa, a La Perla 29! Dansa d'Agost (Dancig at Lughnasa, 1990) és, possiblement, l'obra més reeixida del dramaturg irlandès Brian Friel i, sens dubte, la més exitosa internacionalment de totes les que va escriure. És una obra d'estructura i desenvolupament impecables, i que fa justícia a la idea que Friel és el Txèkhov irlandès.

Dansa d'Agost destaca per la quantitat i riquesa dels personatges femenins. Poques obres ofereixen cinc papers femenins tan ben dibuixats, tan reconeixibles, tan atractius com les cinc germanes Mundy -en aquest cas interpretades per Màrcia Cisteró, Mònica López, Marta Marco, Nora Navas, Carlota Olcina, en el que promet ser un recital interpretatiu d'alçada. Friel cuina la seva peça a foc lent, i ens descriu un món rural abocat a la desaparició, incapaç d'adaptar-se la modernitat. Un món on els homes són vells, són nens, o no hi són, però on en canvi les dones -les cinc valeroses dones de Glenties a qui Friel dedica l'obra- s'entesten a viure, lluiten per resistir, s'organitzen, es barallen, es reconcilien, ploren, riuen, parlen i ballen. Ballen! La Irlanda rural descrita per Friel viu una permanent tensió entre la repressió catòlica i la llibertat pagana, i el ball -espontani, alliberador, salvatge- és, a Dansa d'Agost, carregat de simbolisme.

Amb Dansa d'Agost tanco una trilogia irlandesa a la Perla 29 que va començar el 2011 La Presa i va continuar el 2014 amb Traduccions/Translations.

Ferran Utzet

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimarts
08
mar. 2016
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Diumenge
01
mai. 2016
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat