Refundar el Festival Shakespeare, que ja havia celebrat onze edicions a Catalunya (2003-2015), algunes de les quals van tenir lloc al Teatre La Biblioteca, connecta amb l’aposta internacional que La Perla 29 està duent a terme des de fa uns anys. Estem treballant per tal d’exportar el nostre teatre català a fora, com vam fer amb l’estada al Théâtre National La Colline de París amb 28 i mig, l’estrena d’El Petit Príncep a Lisboa o la programació de Bodas de Sangre al Festival Printemps des Comédiens de Montpellier. Volem internacionalitzar la nostra manera de fer, el model de gestió i de creació teatral, per tal de generar trobades entre creadors provinents de diferents contextos culturals, convertint el Teatre La Biblioteca en un centre d’arts escèniques cada vegada més divers.
El Festival Shakespeare no és només un festival internacional de teatre. És un festival cultural on participen tots els llenguatges i disciplines de l’art, al voltant i amb motiu de la figura de William Shakespeare i de la seva obra. Aquest enfocament ampli, més enllà del teatre, permet fusionar diferents expressions artístiques, com ara la música, la dansa, la pintura, la poesia i altres formes d'expressió creativa, en un únic esdeveniment inspirat en el llegat del gran dramaturg. Al cap i a la fi, les obres de William Shakespeare han esdevingut un llenguatge comú, un terreny de joc compartit on les diverses disciplines i aproximacions culturals poden dialogar i anar més enllà des de l’intercanvi.
Estem treballant amb la Xarxa Europea de Festivals Shakespeare per tal de reincorporar el festival català, coincidint plenament amb els seus objectius. La European Shakespeare Festivals Network (ESFN) es va fundar el març de 2010 per tal de canalitzar l'intercanvi entre els festivals celebrats arreu del continent i promocionar l'obra de William Shakespeare. Així mateix, la ESFN produeix espectacles on es reinterpreta i s’innova a partir l’obra shakespeariana, organitza programes educatius, dona suport a noves traduccions i investigacions acadèmiques, entre moltes altres iniciatives. Tot plegat genera una veritable xarxa d'intercanvi artístic i educatiu que s’estén per Alemanya, Armènia, Dinamarca, Hongria, Itàlia, Macedònia, Polònia, Regne Unit, República Txeca, Romania i Sèrbia.
Ens sembla interessant i molt enriquidor que Catalunya formi part d’aquesta xarxa, donat que és una porta oberta arreu d’Europa que permet l’intercanvi en ambdues direccions. Essent l’únic Festival Shakespeare de l’Estat Espanyol, aquest projecte resulta una bona oportunitat per a la consolidació del talent artístic del territori, així com per l’establiment d’un punt de trobada europeu a Catalunya. Val a dir, finalment, que la ESFN, a més de treballar per a crear diferents tipus de projectes artístics, també treballa en la creació de nous públics. Això permet donar a conèixer la figura William Shakespeare a diferents col·lectius allunyats del món de la cultura, així com donar més visibilitat a les produccions teatrals i projectes culturals que parteixen de l’obra del dramaturg.