26.01.2022

El record de la bellesa

El record de la bellesa és un recull de converses al voltant del teatre i la creació artística que neix de la complicitat entre l’Oriol Broggi i l’Andreu Gomila, de la mà de L’Altra Editorial. En el llibre, l’Oriol desplega la seva manera d’entendre aquest antic ofici, comparteix anècdotes, referents i consells que li han funcionat a la sala d’assaig, explica com va néixer La Perla 29, com funciona el diàleg entre direcció artística, producció i tècnica, i reflexiona sobre els seus dubtes i il·lusions a l’hora d’aixecar una funció que perduri en el record de l’espectador.

El record de la bellesa està fet a partir d’entrevistes que han compartit l’Andreu i l’Oriol, i al llegir les seves paraules tenim la sensació d’estar fent un llarg cafè amb ell en una conversa lliure i relaxada. L’Oriol parla de mestres, d’una llarga cadena de transmissió de l’ofici teatral dins la qual ell n’és una baula. I ens transmet el que li han transmès els seus mestres i el que ell ha descobert. I nosaltres com a equip ens hi reconeixem. Cada espectacle que menciona en el llibre és un món que hem viscut i que hem aixecat colze a colze, és un impuls molt fort de l’Oriol que ens ha transmès amb la Bet i en Juli, un univers que ens obre i que ens anima a creuar buscant l’Illa del Tresor. Aquesta recerca de la bellesa, per nosaltres, és el dia a dia de La Perla 29, d’un grup de persones que, per bé que ha anat variant, sempre pivota al voltant d’un esperit de creació i gestió desenfrenada, cuidada, amable i preciosament factible. Una realitat.

Pot ser que la bellesa sigui, al cap i a la fi, un record. Una paraula que emprem per evocar allò que vam sentir un vespre inspirat, una palanca de la memòria que fem servir per recuperar la vivència carnal de l’art, o l’elogi agraït d’allò que portem segellat al cor. El que tenim clar és que en aquest anar i venir del record i la presència hi trobem sempre la mà amiga d’on neix l’espurna, que és la mateixa mà que agafa un martell per construir les grades de la Biblioteca o que envelleix amb un pinzell les fustes que faran de tarima. El record de la bellesa, per nosaltres, està tenyit de Broggi i volem seguir a mar obert perseguint aquest bell futur record.

“El meu ofici és organitzar escenes. L’ofici de l’Andreu és organitzar les meves paraules”.

“He pensat molt en la meva feina, sobretot des que tinc un equip com el de la perla. M’obliga a verbalitzar les coses, a explicar què fem, com ho fem, què fem bé i malament, quines obsessions tenim”.

“Deia Chaplin que la vida és una gran tragèdia, però que si la mires de lluny és com una comèdia. Fer teatre és tenir aquesta visió de la vida”

“Fem teatre a partir d’una idea. La treballem, a veure com surt. Nosaltres ens expliquem sobre el terreny. Aquest llibre ha estat una ocasió per explicar-nos”.

“Tots volem ser recordats, però jo no volia sentar càtedra de res, ni fer teoria. Qui vulgui teoria que llegeixi Peter Brook. Aquí volíem explicar el que fem i com ho fem, com vam començar, anècdotes, moments personals”

“No sé si aquest llibre agradarà a la gent de teatre, potser agradarà a la gent que no és de teatre. En qualsevol cas, que una editora vulgui parlar de teatre ja és positiu i és d’agrair”.

“El teatre és l’únic art en el qual el públic i els actors comparteixen un mateix vincle: l’aquí i ara. Tots dos saben que moriran i que el que estan vivint és l’ara”

Retalls de la conversa entre Oriol Broggi i Andreu Gomila a la roda de premsa

 

El llibre es presentarà en una trobada amb l’#AsSocPerla el proper 10 de febrer a les 19h al Teatre La Biblioteca amb la presència d’Oriol Broggi i Andreu Gomila. Per assistir-hi, cal inscriure’s en aquest formulari.

Continguts relacionatsVeure'n més