Canto jo i la muntanya balla

A partir de la novel·la d'Irene Solà

Data
Del dl. 04.07.22 al dv. 30.09.22
Durada
2h

Guillem Albà i Joan Arqué ens presenten la versió teatral de l’exitós llibre d’Irene Solà. Una dramatúrgia de Clàudia Cedó amb música de Judit Neddermann, que acompanya aquest text màgic en un espectacle on podem veure un híbrid de teatre de gest, text i música en directe al Teatre La Biblioteca.

Sinopsi

Torna Canto jo i la muntanya balla, guanyadora de 3 Premis Max i 8 Premis Butaca. 

Primer hi ha la tempesta i el llamp i la mort d’en Domènec, el pagès poeta. Després, la Dolceta, que no pot parar de riure mentre explica les històries de les quatre dones penjades per bruixes. La Sió, que ha de pujar tota sola la Mia i l’Hilari allà dalt a Matavaques. I les trompetes de la mort que, amb el seu barret negre i apetitós, anuncien la immutabilitat del cicle de la vida.

A Canto jo i la muntanya balla prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona fronterera d’alta muntanya que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius. Una terra fèrtil per deixar anar la imaginació i el pensament, les ganes de parlar i d’explicar històries. Un lloc, potser, per començar de nou; un lloc per a una certa redempció.

Fitxa artística

A partir de la novel·la d’
Irene Solà
Dramatúrgia 
Clàudia Cedó
Direcció 
Guillem Albà i Joan Arqué
Composició musical 
Judit Neddermann

Amb
Laura Aubert
Mia Esteve
Diego Lorca

Ireneu Tranis
Caterina Tugores
i Marina Tomàs a la guitarra

Llums
Sylvia Kuchinow
So
Joan Gorro
Escenografia
Alfred Casas i Laura Clos ‘Closca’
Disseny vestuari
Nídia Tusal
Ajudant de direcció 
Maria Salarich

Construcció escenografia 
Brava Performing Arts, L’estaquirot teatre i Alfred Casas
Assessorament lingüístic
Carla Ferrerós
Caracterització
Àngels Salinas
Fotografia
Sílvia Poch
Disseny cartell
Pau Masaló
Regidors
Marta Garolera i Marc Serra
Tècnics 
Roger Blasco, Sílvia Valls i Arnau Planchart
Atenció al públic
Marta Cros i Núria Ubiergo

Agraïments Sey Sisters, Editorial Anagrama, Fundació La Plana, Anna Sahun i Amaia Miranda
Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

Traslladar una novel·la al teatre sempre és un repte majúscul, ja que d’alguna forma és fer-ne un traducció, una altra, potser la més àmplia possible. En aquesta re-interpretació hi juguen tots els sentits, o potser fora millor dir: tots el sentirs, totes les translacions possibles. Els llenguatges, els signes, les convencions i tots els suports que ens passen pel cap esdevenen bancs de proves disposats en favor de la captació d’allò que considerem més important: L’Ànima. Saber transportar aquella ànima a l’espai teatral, el corpus imperceptible de la novel·la, la seva essència. L’Ànima que habita en totes les formes d’art possibles.

Aquesta ànima ens demana poder sentir, conèixer, cercar totes les ressonàncies, harmonies i atmosferes que la componen. Tots els espais naturals, visuals i sonors, amb un llarg etcètera que en ella habiten.

Canto jo i la muntanya balla, ressona dins de les geografies dels nostres records i de les nostres vivències, ja siguin les més presents com les més inconscients i amagades. Són uns records que venen de lluny, de més enllà de la nostre raó. Son records atàvics que ens lliguen (encara) a l’ordre natural que mana totes les coses.

Un lligam ancestral on la nostra existència no és gaire més important que la d’un gra de sorra, la d’una gota d’aigua, la d’un xic d’aire, una fulla de roure o de qualsevol altre animal que habiti dins de la constel·lació cruel, sàvia i natural de la Muntanya.
Aquest fet natural, però també social i cultural, ple de tantes veritats com elements i supersticions hi convisquin, provoca que les lleis que governen els nostres personatges vagin més enllà de qualsevol humana mesura. Unes lleis on tot i tothom s’iguala. Generant així l’estrany equilibri que permet tota vida i tota mort.

Aquest és el nostre repte, el nostre cant, la nostra Muntanya.

Guillem Albà i Joan Arqué

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dilluns
04
jul. 2022
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Divendres
29
jul. 2022
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Dimecres
07
set. 2022
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Divendres
30
set. 2022
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat