Filumena Marturano

D'Eduardo De Filippo, Direcció Oriol Broggi

Data
Del dc. 22.11.23 al dg. 21.01.24
Durada
2h 10min
Finalitzat

Els aires d’Itàlia d’Eduardo De Filippo tornen a La Perla 29 per parlar-nos de l’amor i la venjança, de l’instint de supervivència i la teatralitat quotidiana. Un retrat a la napolitana on l’estima es posa a prova i ens recorda que l’amor és una força que a vegades rebota en direccions inesperades.

Sinopsi

Després de 25 anys de viure mantinguda per Domenico Soriano i múltiples negatives a casar-se amb ella, Filumena decideix fingir una greu malaltia per aconseguir que al llit de morta Domenico accepti contraure matrimoni. La casa és plena de metges i veïns, i enmig d’aquest ambient fúnebre arriba el capellà per donar-li l’extremunció i s’organitza el casament. Mentrestant, una jove amant de Domenico espera ansiosament a l’habitació del costat que Filumena traspassi… Però un cop casats Filumena Marturano s’aixeca del llit fresca com una rosa, i és aquí que comença l’espectacle.Què ha empès a Filumena a muntar tota aquesta farsa? Per què la seva obsessió per casar-se amb Domenico? I ell per què portava 25 anys defugint el matrimoni? Aquesta és una comèdia d’embolics, secrets i intencions capgirades. Filumena és la protagonista d’un periple de vida que l’ha conduïda a enganyar, robar i aprofitar-se de Domenico, que sempre ha nedat en l’opulència. L’esclat de la seva relació amorosa esquitxa a tothom qui els envolta i fins i tot a qui encara no els envolta. Tota la veritat és bolcada sobre la taula, però ja sabem que la veritat sovint és dolorosa…Els aires d’Itàlia d’Eduardo De Filippo tornen a La Perla 29 per parlar-nos de l’amor i la venjança, de l’instint de supervivència i la petitesa humana. Un retrat a la napolitana on l’estima es posa a prova i ens recorda que l’amor és una força que a vegades rebota en direccions oposades.

Fitxa artística

De
Eduardo De Filippo
Traducció 
Xavi Valls Guinovart
Direcció i adaptació 
Oriol Broggi

Amb
Clara Segura
Enrico Ianniello
Jordi Coromina

Marissa Josa
Jordi Llovet

Lluís Oliver
Xavier Ruano
Josep Sobrevals

Montse Vellvehí
Carla Vilaró

Ajudant de direcció
Albert Reverendo
Espai
Oriol Broggi
Llums
Pep Barcons
Vestuari
Nina Pawlowsky
Caracterització
Àngels Salinas
So 
Òscar Villar
Construcció d’escenografia 
Taller d’escenografia Castells

Confecció de vestuari 
Època Barcelona
Regidors
Marc Serra i Pol Quintana
Tècnics funcions
Pau Montull i Roger Blasco 

Una producció de La Perla 29
Espectacle en català, castellà i una mica d'italià

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

De Filippo parla sovint d’ànimes, per explicar els seus personatges. Penso també en vosaltres, que veniu a trobar-les, que també sou ànimes. Benvingudes totes. “El món és bàsicament un gran escenari i la vida és una comèdia feliç o trista segons les circumstàncies. Per viure, ens hem d’adaptar a representar la comèdia...” escriu l’autor de la nostra obra.  Voldríem que l’espectador la veiés  també mentre l’assagem. Un present viu en què els actors estan buscant el gest exacte per a cada paraula, les formes, els ritmes necessaris. Una acció que va avançant sense que res estigui fixat, on tot podria canviar. Un tros de vida sense refinar. Una certa sensació d’exhalació. Sense haver estat acabada o limitada, sense voler fixar-la. La vida passant davant nostre, aparentment sense pressa però rapidíssima. És això potser el nostre ofici, aquest intent. Voler mostrar-vos allò que hem trobat en les efímeres discussions de parella. Per veure qui és qui. Per entendre’s. Per mostrar-se l’amor o el desamor. La passió i la força de l’entesa. Després de l’obra ens haurem humanitzat una mica, perquè haurem assistit a la seva reconciliació, després d’haver espiat unes estones de la seva vida, que també és la nostra. Esperem que gaudiu tant com ho fem nosaltres, perquè estem enamorats de la vida i també del nostre ofici.

Oriol Broggi 

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimecres
22
nov. 2023
Teatre La Biblioteca |  20:00 h Finalitzat
FUNCIÓ ESPECIAL REESTRENA
Des de
21 €
Finalitzat
Dijous
23
nov. 2023
Teatre La Biblioteca |  20:00 h Finalitzat
Des de
21 €
Finalitzat
Divendres
24
nov. 2023
Teatre La Biblioteca |  20:00 h Finalitzat
Des de
21 €
Finalitzat
Dissabte
25
nov. 2023
Teatre La Biblioteca |  20:00 h Finalitzat
Des de
21 €
Finalitzat
Diumenge
26
nov. 2023
Teatre La Biblioteca |  18:00 h Finalitzat
Des de
21 €
Finalitzat
CONTINGUTS RELACIONATS