Luces de bohemia

De Ramón María del Valle-Inclán, Direcció d'Oriol Broggi

Data
Del dc. 19.09.12 al dg. 02.12.12
Durada
1h 50min

L’espectacle Luces de bohemia torna a la Biblioteca de Catalunya després d’haver fet temporada a la mateixa Biblioteca, i dues gires per Catalunya

Sinopsi

Max Estrella és un personatge que resideix en un lloc insòlit. Un indret que oscil·la entre l'ordre establert i la vida bohèmia, la dimensió artística. Alien al sistema establert, el destacat poeta espanyol ha declinat definitivament la seva vinculació amb l'Acadèmia i una existència conforme. Representa l'artista ideal, el bufó i l'escriptor consumat. Deambula per Madrid acompanyat d'un Don Quixot que desafia el destí, que interpel·la allò que observa i que discerneix la realitat amb una mirada diferent. Malgrat la seva ceguesa, la seva visió és nítida. Transita cap a dimensions desconegudes i posseeix, com pocs, la capacitat de percebre més enllà de la monotonía que l'envolta.

Fitxa artística

De
Ramón María del Valle-Inclán
Direcció
Oriol Broggi

Amb
Lluís Soler
Xavier Boada
Màrcia Cisteró
Manel Dueso
Camilo García
Marissa Josa
Jordi Martínez
Jacob Torres

Espai
Oriol Broggi i Sebastià Brosa
Il·luminació
Pep Barcons
Vestuari
Berta Riera
So
Jordi Agut
Ajudants de direcció
Ferran Utzet i Joan M. Albinyana

Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

Vivim uns temps d’uniformitat. Suportem, per exemple, una gran crisis però no se’ns permet qüestionar el sistema. No podem ser clars i dir: “senyors: això no funciona”. No, hem de creure, hem de ser uniformes. Vivim uns temps d’uniformitat i d’uniformats on queden pocs bojos, ya no hay locos amigos, ya no hay locos... i encara menys pensadors que vulguin o sàpiguen transmutar la realitat.

Max Estrella és un personatge que habita un espai estrany. Un espai que es troba entre la vida d’ordre, la vida com cal, i la bohèmia, la vida de l’art. Fora del sistema, el gran poeta espanyol ha rebutjat per sempre l’Acadèmia i l’estil de vida obedient. És l’artista, el pallasso i l’escriptor perfecte. Viatja per Madrid com un Don Quijote que juga amb la sort, que qüestiona el que veu i mira les coses des d’un altre punt de vista. I amb la seva ceguesa hi veu clar. Travessa el llindar i és capaç, com pocs, de veure més enllà de la uniformitat que l’envolta.

Valle-Incán va escriure Luces de bohemia des d’una actitud crítica radical respecte a l’Espanya oficial del seu temps, essent molt conscient que el sistema polític de la restauració estava esgotat i que per un costat anaven els polítics i per un altre la realitat social. Va denunciar els excessos del sistema, a través de la sàtira. I l’obra realment va més enllà, explicant una manera d’entendre la cultura espanyola y al mateix temps proposant una visió ben tràgica de la existència. Entre la sàtira i l’elegia grotesca trobem el recorregut complert de l’Esperpento. En Max Estrella s’encarna l’artista bohemi del canvi de segle anterior, per passar revista, al fracàs de les seves idees i a les seves contradiccions, amb un cert to elegíac. Tot això ho copio d’un llibre de Jesús Rubio Jiménez, i encara més avall llegeixo: Valle-Incán té la habilitat de sintetitzar elements diversos i concrets, a la vegada que pot plantejar grans preguntes.

És així com Luces de bohemia és un repàs de l’actualitat política i social espanyola, i una profunda reflexió sobre la cultura espanyola i, a la vegada, sobre la existència.

Oril Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimecres
19
set. 2012
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Diumenge
02
des. 2012
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat