Adiós a la infancia, una aventi de Marsé

A partir de textos de Juan Marsé, Direcció d'Oriol Broggi

Lloc
Teatre Lliure
Data
Del dc. 11.12.13 al ds. 04.01.14
Durada
2h

Una història plena de petites històries, amb una idea que les travessa: el comiat de la infància i la constatació de l’engany que produeixen els somnis.

Sinopsi

Són les quatre de la matinada. Ringo, un noi de 15 anys, s’ha quedat sol, tancat a la sala de ball de la cooperativa “La Lleialtat “, escrivint en el seu quadern. De sobte apareix un home de rostre espantadís que segons sembla viu i s’amaga en un refugi. Aquella nit va haver de sortir a buscar menjar i va conèixer al xaval…

A partir d’aquesta trobada i sota la mirada de l’adolescent Ringo, desfilen un entramat de personatges i situacions que tenen com a teló de fons la Barcelona de la postguerra; el Capità Blay, la Betivú, la Pèl-roja, l’inspector Galván, el senyoret Conrado, Java, Palau, Marc, Aurora, Susana, la senyora Mir… I al costat d’ells els temes recurrents en les novel·les de Marsé: l’absent figura del pare, el cinema com a sublimació de la misèria, la brutalitat del poder franquista, la memòria estafada, la derrota, l’erotisme barrejat amb la sordidesa…

Els esforços de Ringo per evadir-se de carrers grisos d’una ciutat on el futur sembla una cosa improbable, s’efectuen al costat dels seus amics, contant aventis, alimentant els seus somnis als cinemes de barri, o escrivint al seu quadern.

Fitxa artística

A partir de textos de
Juan Marsé
Direcció
Oriol Broggi
Dramatúrgia
Pau Miró
Selecció de textos
Andreu Jaume

i  amb la supervisió de Juan Marsé

Amb
Jordi Figueras
Oriol Guinart
Mar del Hoyo
Xicu Masó
Jordi Oriol
Carles Pedragosa
Alícia Pérez
Xavier Ricart
Marc Serra
Jaume Sisa

Música
Jaume Sisa
Escenografa
Sebastià Brosa
Il·luminació
Guillem Gelabert
Vestuari
Berta Riera
So
Roc Mateu
Ajudant de direcció
Marc Artigau
Ajudant d’escenografia
Jorge Salcedo
Assistència direcció IT
Begoña Moral

Una coproducció de La Perla 29 i el Teatre Lliure

Galeria imatges secundària (slide)
Apunts de direcció

No sempre és fàcil definir de què es parla o bé, de què es vol parlar, quan s’engega un projecte. Potser, amb una mica de sort, es va precisant durant el procés; a vegades, amb prou feines s’aconsegueix explicar-ho durant les funcions. Penso que és important tenir bones idees al principi per recollir elements que puguin disparar ben lluny, com és important confiar en aquesta força subterrània que sovint et va empenyent, que va col·locant les coses a un cert lloc que semblaria el propi. Potser ha estat així en aquest curiós encreuament de carrers on hem confluït La Perla 29 i el Teatre Lliure, en Marsé i en Sisa, en Pau Miró i jo mateix, la resta d’equip i, sobretot, els actors...oh benvinguts passeu, passeu!!

La nostra història va d’hombres de “hierro, forjados en tantas batallas, soñando como niños...” La nostra història va, doncs, si traiem el hierro i les batallas per als més joves, de persones que, des del seu patiment, troben consol i camí en el fabular. Poden sortir de la seva misèria si pensen en una manera de saltar endavant, perquè miren diferent i diuen coses com: “Los sueños juveniles se corrompen en boca de los adultos” o “empecé a llorar como un niño, pero fumándome un habano, y mi hijo abrazado a mis piernas y llorando de verme llorar. ¿Y sabéis lo que le dije? Lo mismo que decís ahora vosotros, que esta mierda no iba a durar- y a mí me da que nos quedan muchos, muchos años por delante” o “Todo esto sucedió hace muchos años, cuando la ciudad era menos verosímil que ahora, pero más real” o “cuanto más viejo y carcamal se hace uno, menos ganas tiene de juzgar a nadie. Lo digo porque creo que Dios que ha de ser mucho más viejo y carcamal que yo, cuando me reciba allá arriba, no me juzgará. Me dirá: Pase usted Blay y acomódese por ahí”.

És un honor poder treballar amb en Juan Marsé i amb en Jaume Sisa; amb ells i amb els seus materials, amb tot allò que han anat inventant. Nosaltres hem pogut conèixer-los i jugar amb les seves criatures. “Per camins de sorra busca’t el paisatge, que t’agradi més per caminar. Ajaguda a l’herba mira el cel de plata, espurnar el teu rostre il·luminat.” Com el Nen que es va fent gran durant la funció, que va descobrint, coneixent, aprenent, nosaltres som ja uns nens atrapats en els seus móns. I estem contents de ser-ho. I ens adonem que... tan sols hi faltes tu! 

Oriol Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimecres
11
des. 2013
Teatre Lliure  Finalitzat
Finalitzat
Dissabte
04
gen. 2014
Teatre Lliure  Finalitzat
Finalitzat