28 i mig

Un espectacle de creació d'Oriol Broggi

Lloc
Teatre nacional - La Colline
Data
Del dc. 16.03.22 al dg. 10.04.22
Durada
2h

El Théâtre National La Colline de París, dirigit per Wajdi Mouawad, ens convida a fer temporada amb un espectacle que estimem. I nosaltres decidim tornar a fer 28 i mig. Un repte que ens inspira i ens il·lusiona. Una trobada amb nosaltres mateixos i amb l’imaginari de La Perla. 28 i mig és un espectacle, i és, també, una manera de fer i d’entendre la creació artística que sempre ens porta més enllà.

Sinopsi

28 i mig és una recreació.

Una recreació del món del teatre, la literatura, del cinema, el circ… l’amor, la vida, la mort. El dubte existencial que intentem explicar a través de l’art, i del teatre. Així li passa a Federico, que acostant-se a la cinquantena es troba en plena crisi personal i creativa. Està desorientat i és incapaç de saber què té, fins que coneix Antonietta, una ànima pura que duu la seva vida difícil amb senzillesa. Junts s'embranquen en un viatge per paradisos perduts, per múltiples mons ficticis que es conjuren apassionats al voltant d'una gran pregunta: Com es fa per ser feliç?
 

28 i mig és una festa de passatges, músics i comediants que ens emocionen, de melancolies i esperances per la nostra fràgil existència. És una indagació sobre el sentit de l'art i de la vida a partir del món de Federico Fellini i el seu 8 1/2. “Non c’è fine. Non c’è inizio. C’è solo l’infinita passione per la vita”, va deixar dit Fellini. I nosaltres així ho sentim i recuperem un dels èxits de la temporada 13/14 per estrenar-lo al Théâtre National La Colline, de París. Davant la crua realitat hem sentit la necessitat de tornar a fer aquella volta capriciosa i incerta de l'art, que ens retorna a la vida com una exhalació.

Sentir, preguntar i morir.
Copsar, riure i seguir.
Sempre un pas i mig.
Celebrem 28 i mig!

Fitxa artística

Idea, direcció i espai
Oriol Broggi
Treball de text i adaptació
Jeroni Rubió i Oriol Broggi

Amb
Laura Aubert Blanch
Guillem Balart
Xavier Boada
Màrcia Cisteró
Enrico Ianniello
Blai Juanet Sanagustin
Clara Segura Crespo
Montse Vellvehí
Joan Garriga
Marià Roch
Marc Serra 

Il·luminació
Pep Barcons
Vestuari
Berta Riera
So
Damien Bazin
Vídeo
Francesc Isern
Música
Joan Garriga
Caracterització
Àngels Salinas
Ajudant de direcció
Rita Molina i Vallicrosa
Ajudant de vestuari i sastressa
Elisabet Meoz
Microfonia assajos
Roger Blasco
Treball de cant
Pablo Puche
Entrenament cavall
Josep Maria Segú
Traducció al francès i tècnica de subtítols
Alba Pagán
Treball i assaig de subtítols
Ester Nadal

Agraïments Focus, Carles Segura, Marco Ruggero, Dagoll Dagom, Teatre Lliure, Sala Beckett, Anna Castells

Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

Hi ha una sensació de necessitat d’aire que et porta a pensar en un nou espectacle, una sensació d’obrir finestres per mirar l'horitzó que s'hi dibuixa al fons. I aleshores assaboreixes el dubte que et ve mentre penses: és real això que veig? És imaginat? Potser està pintat? This is the question. Questa è la grande maggia...

Sovint ens passa que en obrir les finestres del nostre petit teatre trobem els cels pintats de Fellini, els núvols d'Orson Welles o de John Ford, les preguntes sense resposta de Pasolini, el joc de celles de Marcello Mastroniani, o els cossos extravagants de tants actors i personatges... Quan parlem de la màgia del cine o de la màgia del teatre, parlem de la màgia de la vida. En realitat, quan obrim les finestres, el que més ens agrada de veure és alguna cosa que ens dugui al cap els versos de Verlaine “La vie est là simple et tranquille”: un clar matí d’estiu o un agradable cel de posta sobre el mar en calma. I a partir d’aquí farem el possible per fer-lo arribar als espectadors, a través del nostre llenguatge de teatre.

Aquesta és la nostra feina i el nostre ofici. Mirar les estrelles, enamorar-nos-en, i després intentar evocar-les dins el nostre particular espai de màgia. No és fàcil avui en dia, però les estrelles segueixen allà on sempre han estat i potser ens miren i riuen pel nostre intent de reconciliar idees i persones, tot fent-les retrobar. 28 i mig és un sac foradat de poemes i imatges, un joc diferent, una mirada inventada, un foc nou, que hem trobat necessari.

Hem volgut fer un espectacle que d'alguna manera signifiqui un punt i a part en la nostra trajectòria i que alhora ens permeti revisitar tots els nostres referents. En aquesta mena de psicoanàlisi col·lectiva entre nosaltres mateixos i els nostres espectadors, homenatgem el món de la ficció, del teatre, del cine i de l'art en general, i ho fem a través de la fascinació per Itàlia i de la mirada sempre lúcida de Federico Fellini.

Partint d’això, hem articulat un espectacle manllevant imatges, paraules, situacions diverses i de diversos autors. Buscant les seves connexions i esborrant les seves fronteres. Lligant-les i relligant-les en un remolí de fantasies que s’acceleren en un espiral apassionant, com les pel·lícules de Fellini, on es projecten els dubtes inherents a la creació artística, la crisi vital i personal, la recerca de la felicitat a través de l'art, la infància com a motor del passat o la necessària acceptació de la mort.

28 i mig vol ser una mirada de la vida, de l’art que mira la vida i dels dubtes de totes dues coses, mesclant amb insistència formes i fons. Un espectacle que vol ser una festa per als comediants i, esperem, pels espectadors.

Oriol Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimecres
16
mar. 2022
Finalitzat
Diumenge
10
abr. 2022
Finalitzat