Només la fi del món

De Jean-Luc Lagarce, Direcció de Oriol Broggi

Data
Del dt. 11.02.20 al dj. 12.03.20
Durada
1h 50min

El primer contacte de La Perla 29 amb el món de Jean-Luc Lagarce. Una poètica nova que ens resulta sorprenentment familiar, com si ja fos dins nostre abans de conèixer-la. Aquest és un espectacle d’actors i de paraula dita. Un viatge a la intimitat, a la dificultat de dir i a la por d’estimar. Lagarce ens porta endins, molt endins dels cinc personatges que tenim davant.

Sinopsi

Després de dotze anys d’absència, un escriptor torna al seu poble natal per anunciar a la seva família que s’està morint. A mesura que el ressentiment reescriu el transcurs de la tarda, els conflictes surten a la llum alimentats pel dubte i la solitud.

Amb poc èxit en vida, Jean-Luc Lagarce (1957-1995) és avui un dels dramaturgs francesos contemporanis més valorats. Al llarg de la seva vida va publicar 25 obres de teatre molt valorades per la crítica. Només la fi del món es va escriure al 1990, el mateix Lagarce vivia en aquells moments l’anunci de la seva pròpia mort als trenta-quatre anys. El 2008 la Comédie – Française va afegir l’obra al seu repertori. Va guanyar el premi Molière 2008 al millor espectacle en un teatre nacional.

Fitxa artística

De 
Jean-Luc Lagarce
Direcció 
Oriol Broggi
Traducció 
Ramon Vila
Ajudant de direcció 
Albert Reverendo

Amb
Muntsa Alcañíz
Clàudia Benito
Màrcia Cisteró
Sergi Torrecilla
David Vert

Il·luminació
Pep Bracons
Realització del vestuari
Marta Pell
Suport audiovisual
Francesc Isern
Suport àudio
Damien Bazin
Agraïment especial a
Marta Filella
Regidors
Raúl Gallegos i Marc Serra
Tècnics funcions
Roger Blasco, Juan Boné i Aleix Martín
Concepció gràfica
Carla Vilaró
Fotografia 
Bito Cels
Atenció al públic
Marta Cros, Ailin Migliora i Núria Ubiergo  
 

 

Agraïments Toni Pujals i Adrián Rodríguez
Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

Tornar a casa

Un dia, n'estic segur, mirarem enrere i recordarem aquests dies d'assaig de Només la fi del món. És, ha estat, va ser, quan la vam llegir i també ara, una mena de retrobament amb una poètica que desconeixíem, però que d'alguna manera era dins nostre. A nosaltres ens ha passat. Un autor que no havíem treballat -no sé per què Lagarce ha arribat tan poc aquí, al nostre país-. Un text amb una poètica nova per a mi. Una nova manera de fer-nos estar a escena.

Louis, pronunciat lui - en francès, ell-, es planta al nostre davant i engega. Són uns instants només els que separen, ja per sempre, la realitat de la ficció. Es planta al nostre davant i comença a dir. Només dir. Ens condueix a un lloc especial en pocs segons. Vingut del no-res, un jove -perquè encara és molt jove als seus trenta-quatre anys- ens mira i ens explica. Ens diu el dolor que du amagat dins seu. És profunda i gran la seva vivència.

L'obra em sembla, em va semblar, em sembla ara i em va semblar en llegir-la per primera vegada, d'una versemblança increïble. No em podia creure que parlessin tanprofundament de mi sense dir ni una sola paraula de mi.

Com una centrifugació immensa que comença i ja no sap parar. Tot de frases d'altres obres podrien estar presents en aquesta. I és veritat, quan veiem algú per darrera vegada no sempre sabem que serà la darrera. Aquesta frase de Cels i de Boscos, que emf a plorar, podria resumir Només la fi del món.

Lagarce no permet un resum fàcil. És improbable trobar una reducció acceptable. I, encanvi, o justament per això, en ell tot explota. Molt enfora. I l'ona expansiva ésdevastadora. Però potser aquella desgràcia, tal com està narrada, viscuda per cadascun dels personatges, et pot arribar a fer un bé estrany. La por. La por a no ser prou estimat. La por a no estimar prou. La vida mateixa. La por a explicar-la, a viure-la en família.

Una família. Un amor que no és complet. Una pena infinita. La figura del germà gran cus i recús les ferides. I cadascú té el seu dolor lligat al seu rol. Ho podem trencar i tirarpels aires, però haurem de saber com fer-ho i haurem de saber com cosir les ferides.

Oriol Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimarts
11
feb. 2020
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Dijous
12
mar. 2020
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat