La mort d’Ivan Ilitx

De Llev Tolstói, Direcció d'Oriol Broggi

Data
Del dl. 31.01.11 al dg. 06.03.11
Durada
1h 45min

Aquest muntatge es va estrenar l’any 2005 a la Sala Beckett de Barcelona. L’espectacle va tenir bona acollida i bona crítica, avui 6 anys més tard hi tornem perquè pensem que Ivan Ilitx té encara moltes coses a dir, i perquè sentim que la veu d’aquest pobre funcionari ha d’arribar a més espectadors.

Sinopsi

Ivan Ilitx és un jutge que porta una vida burgesa i tranquil·la fins que un dia la malaltia comença a rosegar el seu cos i la seva ànima. La mort d’Ivan Ilitx ens mostra de manera magistral com un home com qualsevol altre ha d’enfrontar-se des del seu llit amb allò que és comú a totes les persones però únic en cada cas: la pròpia mort.

Fitxa artística

De
Llev Tolstói
Traducció
Jeroni Rubió
Direcció
Oriol Broggi

Amb
Òscar Muñoz
Pilar Pla
Elvira Prado
Jacob Torres

Espai
Oriol Broggi
Adaptació
Oriol Broggi i Jeroni Rubió
Il·luminació
Pep Barcons
Disseny vestuari
Gemma Malé
Projeccions
Gataro
Ajudant de direcció
Màrcia Cisteró
Veu en off
Moisès Broggi i Bruno Oro Pichot

Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

La mort d’Ivan Ilitx és la crònica de la fi de la vida d’un jutge mediocre i ambiciós, que viu atrapat en l’ambient mesquí i poc humanitzat que ell mateix ha anat construint al seu voltant. En realitat, el text de Tolstoi és també moltes altres coses: és un viatge interior a través de les vivències d’un home - com podria ser qualsevol de nosaltres - que constata, perplex, que no està preparat per assumir la mort que s’acosta de forma inesperada i inexorable.

El text és tan bonic, tan preciós, que no ens en podem estar d’explicar-lo i de dir-lo als quatre vents. Crec que és just l’intent de portar-lo a escena i reprendre’l ara, passats alguns anys. Deixeu-me fer una trampa i manllevar a Thomas Mann el text del pròleg de la seva Muntanya Màgica, és ben bé el que jo voldria expressar abans de mostrar-vos la nostra obra:

"Volem explicar la història de Hans Castrop (en aquest cas la d’Ivan Ilitx), i no pas per ell, sinó per la història mateixa, que ens sembla d’allò més digna de ser explicada. D’aquesta història, en fa molt temps, ja està com qui diu tota coberta de noble verdet històric i s’ha de narrar per força en la forma del pretèrit més anterior. Això no seria cap inconvenient, sinó més aviat un avantatge; perquè les històries han de ser passades i es podria dir que, com més ho siguin, millor pel que fa a la seva essència i per al narrador que evoca, murmurant, l’imperfet. (...) La contarem detalladament, amb cura i precisió, perquè, la diversió o l’avorriment d’una història, ¿que potser han depès mai de l’espai i el temps que ocupava? Sense témer el mal regust de la meticulositat, més aviat som del parer que només allò minuciós és realment distret. Per tant, el narrador no enllestirà pas la història de Hans (Ivan Ilitx) en un girar d’ulls. És millor que no compti prèviament quant de temps terrenal se li escolarà mentre el té enxarxat. Així doncs, comencem."

Thomas Mann

Oriol Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dilluns
31
gen. 2011
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Diumenge
06
mar. 2011
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat