Els ulls de l’etern germà

Un dilema de Stefan Zweig

Data
Del dc. 08.02.23 al dg. 19.03.23
Durada
1h 40min

Recuperem el nostre primer espectacle per celebrar els 20 anys de La Perla 29. En el seu moment es va estrenar a la Sala Beckett i d’alguna manera encara sentim que allà hi havia el nucli d’una manera de fer i d’entendre el teatre que després hem anat desplegant. De la nostra estètica. De la nostra recerca artística.

Sinopsi

L’acció d’aquesta faula d’aires orientals se situa en unes terres exòtiques i llunyanes, i en el temps potser encara més llunyà en què l’excels Buda habitava la terra dels Bigwaghesos.

Virata és un respectat i temut guerrer, conegut amb el nom de “llampec d’espasa”,  que defensa la legitimitat del Rei Rajputa en les cruents lluites fratricides del Regne. Ell sol conduirà els exèrcits reials a la victòria, però pagarà un preu molt alt: durant la lluita mata sense saber-ho el seu propi germà. La mirada dura i penetrant del germà assassinat a la batalla quedarà de manera inevitable gravada eternament a la seva ànima i ja no coneixerà el repòs ni la tranquil·litat. Virata decideix no tocar mai més les armes ni fer res que pugui restar tanta llibertat a un altre home: l’acció d’un mateix pot afectar negativament a l’altre, i mai no és prou justa. Aquesta convicció el farà embrancar-se en un llarg periple a la recerca de justícia i llibertat, l’intent (potser infructuós) de viure en aquest món suspenent l’acció i sense causar efectes en la vida dels altres.

A partir del relat homònim de Stefan Zweig, us presentem aquesta gran faula sobre les accions vitals, el desig, els lligams amb els altres i, en definitiva, sobre com viure en un món compartit. Què és i quines conseqüències tenen les accions dels homes a la terra? On rau la veritable llibertat de l’individu? En ell mateix o en el compromís amb allò que fa? Un dilema que Stefan Zweig planteja d’una manera preciosa i gairebé universal.

Fitxa artística

De 
Stefan Zweig
Traducció 
Marisa Siguan

Direcció i espai 
Oriol Broggi

Amb
Òscar Muñoz
Xavier Ripoll

Música
Marc Serra

Llums 
Pep Barcons
Projeccions
Francesc Isern
Ajudanta de direcció
Sara Sors
Revisió de text de 2023
Ramon Vila
Assessorament de text 2002
Lluís Quintana
Veu
Moisès Broggi
Construcció escenografia
Taller d’escenografia Castells
Tècnic funcions
Guillem Carbonell
Tècnics de muntatge
Gerard Tubau, Joan Camprodon, Fer Acosta, Roger Blasco i Marco Ruggero
Regidora
Chiara Palladino
Atenció al públic
Núria Ubiergo i Eva Cartañà
Disseny cartell Enric Jardí
Fotografies Bito Cels

Una producció de La Perla 29

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

 

Aquest és el primer muntatge que va fer La Perla 29, ara farà exactament 20 anys. El vam fer a la Sala Beckett i, d’alguna manera, encara sentim que allà hi havia el nucli d’una cosa que després hem anat desplegant. De la nostra estètica. De la nostra recerca. Es tracta d’una adaptació del relat breu de Stefan Zweig amb dos actors que fan alhora de personatges i narradors, i un músic que interpreta, acompanya i il·lustra el text. Això és el més important, la història que s’explica. Cal servir-la bé, acompanyar l’espectador perquè viatgi seguint els actors i visqui tota la faula projectant cada imatge i cada concepte de la penetrant narració de Zweig. La veu és el primer element, d’ella sorgeixen les paraules: la paraula dita, la paraula llegida, interpretada, declamada, xiuxiuejada, musicada, cantada, recordada… i els gestos, les intencions, i les accions que l’acompanyen.

Vint anys després, recuperem aquesta petita joia que en el seu moment va trobar una excel·lent rebuda per part del públic d’arreu del territori. Volem tornar a passar pels Ulls de l’etern germà, ens interpel·la d’una manera emocionant, punyent i inspiradora.

Oriol Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimecres
08
feb. 2023
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat
Diumenge
19
mar. 2023
Teatre La Biblioteca  Finalitzat
Finalitzat