Els Cors Purs

Lloc
Teatre Romea
Data
Del dt. 03.05.16 al dg. 12.06.16
Durada
1h 25min

“Una tristesa més aspra i més forta que la potent beguda del seu got feia acotar el cap a Beckett. Quants camarades convertits en enemics implacables! I, d’aquests fratricides, qui tenia ara?”

Sinopsi

A Els cors purs dues històries s’enllacen a través de la neu que cau per tot Irlanda: una trobada al voltant d’una taula, i les escenes del passat que remourà. Una reunió familiar amb amics i records i ànecs farcits i debats sobre el matrimoni… i en Gerald, que s’ha preparat un discurs solemne per tots els convidats. De camí cap a l’hotel amb la seva dona sentirà aquella petita tristesa que, de sobte, subtil com els anys, ens farà volar cap a la Irlanda de principis del segle XX, just després de la independència entre els partidaris de Varela i els de Collins. Beckett i Mary viuen el seu amor clandestí enmig d’una guerra civil, amb un fill que volen protegir del conflicte; però serà impossible. Un vespre, després de mesos de no veure’s, Beckett i Mary es trobaran en un fosc pub de la ciutat, s’estimaran, s’amagaran secrets i hauran de triar entre l’amor o els ideals.

Fitxa artística

De
Joseph Kessel
Traducció
Ramon Vila
Dramatúrgia
Marc Artigau i Queralt i Oriol Broggi
Direcció
Oriol Broggi

Amb
Borja Espinosa
Miranda Gas
Jacob Torres

Músics
Carles Pedragosa
Júlia Ribera
Marc Serra

Espai
Oriol Broggi
Il·luminació
Pep Barcons
Vestuari
Annita Ribera
Caracterització
Àngels Salinas
Disseny audiovisual
Francesc Isern
So
Roger Àbalos i Damien Bazin
Ajudant de direcció
Montse Tixé
Regidoria
Marc Serra
Tècnics
Guillem Gelabert i Cesc Pastor
Fotografia
David Ruano / Bito Cels

Una producció de La Perla 29 i Teatre Romea

Galeria imatges secundària (slide)
VÍDEO
Apunts de direcció

Els cors purs és un viatge que fa temps que volíem fer. Un espectacle que fa temps que teníem al cap i un text que ens perseguia –per allò que explica, per la brutalitat que s’amaga darrere una història com aquesta, aparentment senzilla. Partint del relat de Joseph Kessel ens agradaria aconseguir explicar la relació gairebé immòbil entre dues persones que s’estimen; explicar les seves causes, arguments, renúncies.

Com transportar aquesta situació, pràcticament sense acció, al llenguatge teatral? Deixarem que els actors s’apoderin dels personatges (o a la inversa), des del lloc on es troba cadascú. Potser el teatre és aquesta cerca, un camí difícil per tal de trobar un nou llenguatge, una manera de mostrar allò que no veiem a primer cop d’ull; una espieta per on poder observar la quietud de dues persones que no permeten estimar-se. Una pena infinita. Un rosec al cor que apareix tot d’una, mentre a l’escenari, els actors –i els personatges– dissimulen allò que senten. I volen, i també les paraules volen, i amb elles les idees, i tot pot flotar davant nostre sense que ho trobem estrany, com si de cop despertés alguna cosa que portàvem dins.

Fa un temps vaig quedar impressionat de veure un Hamlet amb els Tiger Lillies –un acordionista cantava amb veu trencada mentre s’elevava, i la seva música es clavava a l’ànima. D’aquella experiència i del retrobament amb el vell (i bell) text de Kessel n’ha sortit aquest espectacle, que a poc a poc ha crescut i s’ha anat completant amb diversos referents irlandesos, paraules i frases procedents de diferents lectures, antigues cançons, records, imatges i idees que han anat formant part de nosaltres. I que ens impulsen, novament, a buscar la plàstica i la poesia a cada moment. Per què Matisse pinta gent nua ballant sobre dos colors, o Marc Chagall dos enamorats sobrevolant la vida que passa, i ens podem posar a plorar sense motiu? Per què ho trobem bonic? Bell? Perquè ens explica alguna cosa que portem dins utilitzant una nova forma.

Aquesta història de Cork, a la vella, convulsa, generosa, amable Irlanda, ens aterra al cor, tot d’una, i voldríem que no en marxés mai més. Vet aquí que Els cors purs és un conte que voldria ser un poema. Un conjunt d’imatges, de paraules, de música, davant vostre, dins vostre.

Oriol Broggi

CALENDARI

Disponibilitat

Alta disponibilitat
Mitja disponibilitat
Baixa disponibilitat
Últimes entrades
Exhaurides
Dimarts
03
mai. 2016
Teatre Romea  Finalitzat
Finalitzat
Diumenge
12
jun. 2016
Teatre Romea  Finalitzat
Finalitzat